DWQA QuestionsAnulare permis de conducere ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

am avut permis de conducere cat a,b,c,e.
mia fost suspendat,iar in perioada suspendarii am condus din nou.am fost oprit de catre organele de politie si mi sa intocmit dosar penal,cum pot sa ies din situatia asta si sami recuperez permisul?iar daca imi va fii anulat cand pot sal fac din nou,dupa cat timp?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In situatia in care vi s-a intocmit dosar penal, atunci vi se va elibera o dovada in temeiul careia va puteti exercita dreptul de a conduce. Permisul vi-l puteti recupera dupa solutionarea dosarului penal in cazul in care se va dispune neinceperea urmarii penale, iar in situatia in care veti fi condamnat atunci legea prevede mai multe situatii:

„Art.116. – (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art.64 lit.c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.”