DWQA Questionsantecontract vz-cump cu pret platit integral
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
Mama mea, care a decedat in urma cu 4 luni, a incheiat in 2006 un antecontract de vanzare-cumparare a unui teren, cu plata integrala a pretului la incheierea antecontractului in fata notarului.
In antecontract se mentioneaza ca: „in cazul in care vanzatorul nu isi respecta obligatia care ii incumba, cumparatorul se poate adresa instantei de judecata fie pt a obliga vanzatorul la incheiera contractului, fie pt a pronunta o hotarare cf art 1073 si 1075 dic CV care sa tina loc de vanzare- cumparare”. Nu se mentioneaza in ce termen trebuie incheita contractul de vanzare-cumparare.
Pentru dezbatarea sucessiunii, trebuie clarifiata situatia acestui teren.
Cum pot afla daca ulterior s-a incheiat contractul de vz-cump (se pare ca nu, dar cum pot sti sigur)?. Si daca nu s-a incheiat, dupa 5 ani de la data antecontractului, ce pasi trebuie urmati pentru clarificarea succesiunii? Mai are valabilitate promisiunea de vanzare dat fiind ca s-a incasat integral pretul si exista clauza de mai sus?

Va multumesc,
Adriana

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

O prima posibilitate ar fi sa verificati la cartea funciara daca a fost inscris actul de vanzare-cumparare sau apar posibilii vanzatori. O alta posibilitate ar fi sa incercati la administratia financiara sa vedeti cine apare titularul proprietatii. Daca contractul de vanzare cumparare nu s-a incheiat, atunci practic terenul nu a fost instrainat si succesiunea va include si terenul respectiv. Promisiunea are valabilitate, dar nu mai poate fi pusa in aplicare intrucat practic obligatia este prescrisa in 3 ani de la data incheierii contractului.