DWQA QuestionsAntecontract de vanzare-cumparare ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

am cumparat un imobil cu L.112/95 in anul 2002, cu o promisiune de vanzare,pe baza contractului de vanzare cumparare din 1998, in care se specifica spatiul locuibil si terenul de 156 mp. in proprietate.Pana la aceasta data nu am putut incheia contractul autentic de vanzare deoarece proprietarul amana mereu.In promisiune era prevazut terenul de 121 mp.deoarece in urma unei expertize facuta de vecini pentru dezmembrare in lipsa propriatartului nu s-a analizat si situatia acestui apartament si la data promisiunii nefiind o sentinta definitiva a fost trecuta acea suprafata.am mai facut inca 5 expertize unde nici acum nu este nimic concret procesul continuand si in prezent, din 2002 de cand am cumparat si am achitat integral suma ceruta pe apartament/o camera/ noi ne przentam la proces pe proprietar neinteresandu-l.Eu din 2002,platesc taxe si impozit teren pe 156 mp. cat este trecut in contractul
real si nu pe 121 mp cat se presupunea la acea data ca va fi.si mai ales ca STATUL ROMAN IMI RECUNOASTE ACESTE TAXE intrebarea este cum pot incheia CONTRACTUL autentic ,prin instanta sa atac promisiunea cu supraf.nereala ,proprietarul care ne-a pacalit sau ce sa fac dupa atatia ani de asteptare.Va multumesc.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Cristian Barcan Miercuri, 16 Decembrie 2009 21:50
Stimata Doamna,

In cazul in care aveti incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pe imobilul respectiv si proprietarul refuza incheierea contractului de vanzare-cumparare, atunci trebuie sa intentati o actiune in judecata prin care sa solicitati pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act de vanzare-cumparare. Problema se pune din punct de vedere al prescriptiei extinctive intrucat , intrucat aceasta actiune trebuia introdusa in maxim 3 ani de la data la care se putea incheia contractul de vanzare-cumparare in forma sa finala. In cazul in care acest termen a fost depasit, atunci exista nesansa de a vi se respinge actiunea ca tardiv introdusa.
Totusi, observand ca pe rol aveti un dosar, exista posibilitatea ca acest termen de prescriptie sa fie intrerupt. Dar, intreruperea se produce doar daca va judecati cu proprietarul cu care ati incheiat antecontractul. In situatia in care dosarul de pe rol nu este un litigiu intre dvs. si proprietar cu privire la proprietatea vanduta.
Din punctul de vedere al suprafetei de 156, acest aspect poate fi rezolvat si la Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara. Puteti efectua o noua intabulare cu un nou cadastru asupra imobilului dvs. si solicita astfel modificarea vechilor inscrisuri cadastrale in cazul in care cele vechi nu sunt intocmite in mod real sau au fost intocmite eronat.
In cazul in care suprafata este de 121 de mp, atunci trebuie sa precizati acest aspect si Administratiei financiare pentru ca Adminstratia sa aiba in vedere adevarata suprafata.