DWQA Questionsamenda ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

eram cateva persoane in cartier si au venit 3 politai si un jandarm cu pretextul „control de rutina” defapt sa intamplat pe data de 09.05.2010 orele 00:40 asa spun ei. Pe data de 04.06.2010 am primit Procesul verbal prin posta si am observat ca am luat amenda pentru tulburarea linisti publice… undeva in josul pagini specifica ” i s-a adus la cunostinta ca va fi sanctionat”.
Vreau sa contest acest proces verbal, ce ma sfatuiti.
As dori un raspun, daca se poate repede, ca in general romanul nu prea are de unde sa se informeze concret.
Multumiri anticipate,
cu stima, Guse Gabriel Alexandru

3 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Puteti contesta acest proces verbal avand in vedere ca dupa spusele dvs. nu cunosteati ca s-a incheiat procesul verbal. Un model de contestie a procesului verbal de contraventie, puteti gasi pe situl nostru de modele/cereri actiuni in instanta ce se gaseste la urmatorul link: http://www.cjo.ro/aj/modele/index.html

Va recomand de asemenea sa aveti in vedere dispozitiile OG 2/2001 privind contraventiile, Ordonanta pe care va trebui sa o cititi inainte pentru a formula contestatia.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

ma citit OG 2/2001

CAPITOLUL IV
Caile de atac

Art. 31. – (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia.
(2) Partea vatamata poate face plangere numai in ceea ce priveste despagubirea, iar cel caruia ii apartin bunurile confiscate, altul decat contravenientul, numai in ceea ce priveste masura confiscarii.
Art. 32. – (1) Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens.*
(2) Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.
(3) Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii.
__________
*Prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 953/2006, se admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art. 32 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001, sunt neconstitutionale.

Art. 33. – (1) Judecatoria va fixa termen de judecata, care nu va depasi 30 de zile, si va dispune citarea contravenientului sau, dupa caz, a persoanei care a facut plangerea, a organului care a aplicat sanctiunea, a martorilor indicati in procesul-verbal sau in plangere, precum si a oricaror alte persoane in masura sa contribuie la rezolvarea temeinica a cauzei.
(2) In cazul in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie, judecatoria va cita si societatea de asigurari mentionata in procesul-verbal de constatare a contraventiei.

Art. 34. – (1) Instanta competenta sa solutioneze plangerea, dupa ce verifica daca aceasta a fost introdusa in termen, asculta pe cel care a facut-o si pe celelalte persoane citate, daca acestia s-au prezentat, administreaza orice alte probe prevazute de lege, necesare in vederea verificarii legalitatii si temeiniciei procesului-verbal, si hotaraste asupra sanctiunii, despagubirii stabilite, precum si asupra masurii confiscarii.
(2) Hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la sectia contencios administrativ a tribunalului. Motivarea recursului nu este obligatorie. Motivele de recurs pot fi sustinute si oral in fata instantei. Recursul suspenda executarea hotararii.*
___________
*Alineatul 2 a fost modificat prin articolul unic, pct. 11 din Legea nr. 180/2002.

Art. 35. – Plangerile impotriva proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor se solutioneaza cu precadere.
Art. 36. – Plangerea impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, recursul formulat impotriva hotararii judecatoresti prin care s-a solutionat plangerea, precum si orice alte cereri incidente sunt scutite de taxa judiciara de timbru.

dar care sunt sansele ca eu sa fiu absolvit de vina atat timp cand, politia nu a trecut nici un martor (inafara de martorul atestat la intocmirea procesului verbal) iar persoanele cu care eram nu vor sa depuna plangere din diferite motive. Am observat ca motivele le pot spune si oral in instanta. Si ca o ultima intrebare imi trebuie un avocat sau ma pot reprezenta si eu si cam ce acte o sa ma nev.
multumesc anticipat

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Nu va pot preciza in concret care sunt sansele intrucat nu cunosc situatia in concret, insa sanse de castig exista atat timp cat probele dvs. pot duce la concluzia ca respectivul proces verbal nu a fost incheiat in mod legal. Motivele le puteti mentiona si oral insa va recomand sa le precizati in contestatia formulata.

In ce priveste avocatul, acesta nu este obligatoriu, dvs. putand sa va sustineti cauza personal. Ca acte va trebui sa depuneti la dosar cel putin procesul verbal contestat, urmand ca in situatia in care doriti sa va folositi de proba cu inscrisuri sa depuneti orice act care sa acorde sustinere cererii dvs.