DWQA Questionsamanunte succesiune… ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Daca in termen de 6 luni de la deces , eu si mosenitorul sotiei decedate , nu mergem la notar pentru dezbaterea succesiunii si nici nu se face o acceptare tacita a succesiunii :
1. atat ea cat si eu pierdem dreptul la succesiune ?
2. in acest caz, mostenitorul decedatei ce drepturi legale mai are asupra masei succesorale, mai exact. Va continua sa mosteneasca ceva,..sau cum ?!?!
3. Privitor la mine ca sot supravietuitor, in acelasi caz in care nu dezbatem succesiunea in 6 luni,..voi pierde si eu dreptul la succesiune ?…si totusi, ce drepturi legale mai am asupra succesiuni de pe urma decedatei ?…sau cum ?
4.ma poate obliga cineva ca in acest termen de 6 luni de la decesul sotiei, sa merg la notar pentru dezbaterea succesiunii , avand in vedere ca nici o acceptare tacita din partea mostenitorului ei,….nu se va face in acest termen ?!?

Din pacate nu am resurse financiare pentru consultarea unui avocat !
Va multumesc mult de tot !

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. Da.
2. Nu va mosteni nimic si succesiunea va deveni vacanta, intrand astfel in patrimoniul statului.
3. Aceleasi consecinte sunt aplicabile si dvs., insa avand in vedere ca dvs. locuiti in aceeasi casa, acceptarea tacita s-ar prezuma. In cotrariu, succesiunea devine vacanta.
4. Nu puteti fi obligat sa mergeti la notar. La notar se merge doar in momentul in care acceptarea este directa sau in momentul in care se dezbate succesiunea pe cale amiabila(putand sa fiti chemat de catre fiul sotiei).