DWQA QuestionsAm vreun drept legal din vanzarea apartamentului mamei?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua.Mama mea are un apartament,pe care vrea sa-l vanda.Acest apartament l-a cumparat dupa moartea tatalui meu.Acesta a avut alta proprietate pe care s-a facut succesiune si pe care a vandut-o prin curator,la acel moment eram minori(suntem 2 frati).Cu banii obtinuti din vanzarea acelei proprietati a cumparat acest apartament.Intrebarea mea este daca am si eu (implicit fratele meu) vreun drept legal la vanzarea acestui apartament si care ar fii cota parte? Poate sa-l vanda fara acordul meu?
PS: Mai am o sora mai mare din alta casatorie.Ea are vreun drept la acest apartament?
Multumesc anticipat!

3 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Situatia dvs. este destul de complexa. Daca nu ati dezbatut succesiunea, atunci indicat ar fi sa mergeti la notar si sa dezbateti mostenirea (calea instantei putand sa o urmati daca nu va intelegeti la notar cu privire la impartire). Daca succesiunea a fost dezbatutata si exista certificat de mostenitor ce reclama cotele fiecaruia dintre dvs., atunci acea parte din apartament este a dvs.

Insa, daca mama dvs. a cumparat apartamentul pe numele dansei, atunci aceasta poate vinde si fara acordul dvs. Daca dvs. sunteti inscrisi in cartea funciara ca si proprietar(i), atunci nu poate vinde fara acordul dvs. Daca nu sunteti inscris, atunci ati putea face actiune in constatare pentru a se stabili ca si dvs. sunteti mostenitor(i), dar dupa ce dezbateti succesiunea (fie la notar, fie la instanta).

In cazul in care mama dvs. va vinde, atunci eventual v-ati putea solicita cota parte a dvs. din banii primiti din vanzare.

In ce priveste cotele, mama dvs. detine 1/4 din masa succesorala, restul de 3/4 apartinand copiilor tatalui, cota ce se va imparti in mod egal dupa numarul copiilor. Sora mai mare ar putea mosteni si ar avea drepturi implicit, doar daca aceasta a acceptat in termen (adica in 6 luni de la data decesului tatalui dvs.).

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Multumesc pentru raspuns! Mentionez ca pe acest apartament nu s-a facut succesiune,mama a vandut alta proprietate a tatalui meu,pe care s-a facut succesiune,iar cu banii aceia a cumparat acest apartament.Problema este ca eu am avut drept din proprietatea tatalui de care nu am beneficiat.Ea a vandut prin curator(nu putea vinde altfel pentru ca eram minor).Intrebarea mea este daca mai pot face ceva legal?

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

In ce priveste apartamentul cumparat din banii de pe fostul apartament, aveti un drept asa cum v-am precizat anterior, insa in ce priveste apartamentul vandut prin curator, nu prea exista o forma de actionare. Desigur ca speta dvs. trebuie analizata si cu o analiza a actelor pentru a vi se oferi un raspuns concret.