DWQA QuestionsAm construit o casa pe numele socrilor si acum am probleme ! ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,

as dori sa va consult intr-o chestiune juridica daca se poate.
Pentru a nu avea probleme cu banca de la care am luat un credit (avand in vedere ca valoarea acestuia era foarte mare si exista oricand riscul de a mi se solicita din partea bancii sa vin cu garantii suplimentare!) am hotarat impreuna cu sotia, sa cumparam un teren si sa construim pe el o casa exclusiv pe numele socrilor (atat terenul cat si casa este pe numele lor), gandidu-ne ca nu vom intampina dificultati tinand cont de faptul ca sotia este singura la parinti.
MARE GRESEALA ! acum socrii s-au certat, iar socra-miu doreste sa intenteze o actiune de divort si sa ceara totodata un partaj al bunurilor, tintind cu precadere proprietatea noastra.
Va rog sa imi dati un sfat cum pot sa impiedic acest lucru. Ce pot sa fac sa reintru in drept in proprietatea terenului si imobilului pe care l-am construit, Dumnezeu stie cu ce eforturi !
Mentionez ca ambii socrii sunt pensionari, cu venituri foarte mici (castiga aprox. 1600 lei impreuna) si nu cred ca ar putea sa demonstreaza vreodata in fata instantei ca au dispus de fondurile necesare construirii unei case.
Mai mult, soacra-mea este de partea noastra si ea ar sustine pana in panzele albe ca in fapt noi suntem proprietari si nu ei. Pe de alta parte socra-miu este bolnav psihic de peste 20 de ani (psihoza … nu stiu de care !), cu multiple internari la clinici de specialitate, iar noi consideram de fapt ca toate aceste probleme se datoreaza bolii sale.
Ar putea soacra-mea sa ipotecheze de una singura casa in favoarea noastra sau sa sustina ca a primit bani cu imprumut de la noi pentru construirea casei si drept urmare sa greveze cu sarcini imobilul astfel incat sa nu fie posibil partajul ? Dar daca socra-miu ar dori sa vanda casa ? sau daca doreste sa ne evacueze din casa ? Ce este de facut ?
Va rog frumos sa imi transmiteti parerea dvs. Va multumesc mult de ajutor !

Cu stima,
Gabriel
proacord@gmail.com
0769/240565

PS: Daca se poate orientati-ne si cu privire la ce costuri ar implica actiunile ce ar trebui sa le intreprindem ? Nu de alta, dar ratele noastre la banca pur si simplu ne sufoca si trebuie sa ne administram foarte atent banii, fiindca atat eu cat si sotia suntem bugetari si dupa cum stiti statul a avut grija sa ne „ieftineasca” salariile cu 25 % !

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand ati putea formula o cerere de constatare a dreptului dvs. de proprietate in contradictoriu cu parintii sotiei.
In cel de-al doilea rand, in situatia in care se va formula un proces de divort si partaj, atunci ati putea interveni in acest proces pentru scoaterea casei si terenului din masa partajabila si constatarea dvs. ca proprietar asupra imobilelor.
In cel de-al treilea rand, dvs. aveti practic o creanta impotriva sotilor, motiv pentru care i-ati putea chema in judecata pentru banii achitati de catre dvs. in vederea achizitionarii terenului si construirii casei.

Soacra dvs. nu ar putea ipoteca singura casa, intrucat are nevoie si de acordul sotului. Mai mult, partajul nu ar fi suspendat de catre existenta unei ipoteci. De asemenea, socrul dvs. nu poate vinde casa fara acordul sotiei sale.
In ce priveste evacuarea, aceasta ar putea avea loc insa sansele sunt reduse. Mai mult, daca ati introduce dvs. o cerere initial de constatare, atunci evacuarea ar putea fi suspendata.

Costurile in ce priveste judecata sunt prevazute de legea taxelor judiciare de timbru nr. 146/1997. Aceasta lege o puteti gasi pe situl nostru de Articole Juridice si Legi aflat la adresa http://www.cjo.ro/aj

Un maxim s-ar aplica la valoarea casei si terenului calculat astfel (valoarea nu se raporteaza la pretul pietei):

„Acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:
a) până la valoarea de 50 lei – 6 lei;
b) între 51 lei şi 500 lei – 6 lei + 10% pentru ce depăşeşte 50 lei;
c) între 501 lei şi 5.000 lei – 51 lei + 8% pentru ce depăşeşte 500 lei;
d) între 5.001 lei şi 25.000 lei – 411 lei + 6% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;
e) între 25.001 lei şi 50.000 lei – 1.611 lei + 4% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;
f) între 50.001 lei şi 250.000 lei – 2.611 lei + 2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;
g) peste 250.000 lei – 6.611 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.”