DWQA Questionsajutor! ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Situatia este urmatoarea:

Ian 2010 ni se spune ca dupa CO se inchide centrul pt.2 luni,renovari si lipsa clientilor si deschidem in aprilie,deci ne intoarcem toti(cca 27 angajati pe centru +hotel cca 50-aceeasi institutie,atunci)
CO 11 ian-29 ian

Februarie ,28 .mi se spune ca desi aveam promisiunea unui sal pe jum pt februarie si martie,managerul a hotarat somaj si primesc hartia aceea de somaj si cartea de munca care spune cea de la resurse umane imi trebuie pt.somaj.
Intreb pe mail managerul de ce este trecut art.65 care am citit inseamna concediere?Ea spune ca nu este vb de concediere,s-a inchis centrul si hotelul ,e lichidare de comun acord si somaj ca sa ne mearga vechimea(am mail-ul)

Stiind ca revin in aprilie,nu m-am documentat mai profund.
Martie,24 mi se spune ca de fapt a gasit pe cineva cu jum din sal meu si ca eu nu mai revin.
Abia atunci ma uit inca o data pe cartea de munca,singurul act ce il aveam de la ei si incep sa caut pe net ce inseamna art 65.
Descopar ca trebuia sa primesc niste compensatii conf,CCM 9nu stiu ce prevede ca nu ne-a fost prelucrat)si sa fi avut un preaviz.
Merg cu cerere la director si solicit acestea,spune ca nu stie despre ce vb si daca vreau sa ii dau in judecata ca ei nu mai vor sa lucrez.Intreb motivul si imi spune ca au gasit pe altcineva mai „ieftin” si ca eu am cerut marire de sal si ca nu e corect.
Am solicitat scris aceste motive si mi-a spus ca nu cade el in capcana mea sa scrie asa ceva.
29 .03 fac cerere de chemare in judfecata cu plata sal compensator si plata preavizului pe care nu l-am avut si nici macar nu stiu cat este.

26.04 primul termen,parat nu se prezinta,presedinta cere sa depuna CCM si ma intreaba de decizie?! Spun ca nu am asa ceva si o cere si pe aceasta.
10.05 primesc odata cu citatia si o intampinare ,prin care solicita respingerea actiunii ca neintemeiata,deoarece nu am contestat decizia de concediere,decizie pe care o anexeaza impreuna cu alte acte.
Vad ca decizia inseamna o hartie care are un nr. De inregistrare la ITM.
Incep sa verific pe site-uri de profil si descopar ca aceasta decizie trebuia sa mi se comunice si ca trebuia sa contina niste elemente legale(motivul concedierii,durata preavizului,termenul de contestatie etc).Pe decizia anexata scria decat ca managerul X decide incetarea contractului nr…din data de 01.02.2010.
Ma uit cad este inregistrata la ITM si va 27.01,data la care eu eram in CO.

Intreb pe site ca acesta, si sunt sfatuita sa contest decizia pentru ca oricum daca nu contine elementele mentionate este atinsa de nulitate.
Modific cererea,pastrand insa prima cerere,cea cu sal compensator.
Am termen pe 22 .06 ,intre timp,parata nu a venit nici pe 31.05 la termenul avut.
Acum nedumerirea mea vine din faptul ca am cerut sfatul unui av.(nu pe litigii de munca) si mi-a spus ca nu pot sa solicit anulare si sa pastrez si prima cerere ,ca ele se exclud,chiar daca situatia este cea descrisa,ca trebuia sa raman fie cu prima,fie cu a doua,insa cererea mea este deja modificata.
Plus ca daca se anuleaza decizia de concediere trebuie sa cer reintegrarea,ca altfel nu se stie pana cand sa mi se plateasca sal de care as fi beneficiat daca ramaneam angajata,ori eu nu doresc acest lucru,pt.ca am fost avertizata ce patesc daca ma intorc si oricum nu dupa acest proces.
Spune acest av. Ca pot ramane si fara plata sal. Compensator daca se respinge anularea deciziei si ca eram obligata sa cunosc legea,dara daca eu nu am primit nimic iar cand am primit,pe decizie nu scrie decat incet.activitatii cu art.65,de unde sa stiu eu?lucrez de 24 ani si este prima concediere!

Ce ma sfatuiti sa fac ca sa rezolv aceasta situatie incurcata?
Va multumesc din suflet!
PS.Am incercat la consultanta juridica de urgenta insa nu pot valida sms,nu functioneaza,nu reusesc sa obtin codul de validare,am trimis nenumarate sms-uri!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In ce priveste cererea dvs., in situatia in care ati solicitat modificarea in sensul in care ati contestat decizia de concediere, ramanand in acelasi timp si capatul de cerere privind obligarea la plata salariului compensatoriu, atunci apreciez ca acestea se pot judeca impreuna (vi s-a mentionat ca se exclud intrucat nu poti solicita salariu compensatoriu daca se solicita anularea deciziei de concediere si plata tuturor salariilor pana la reintegrarea efectiva), intrucat in cel mai rau caz capatul de cerere cu privire la salariul compensatoriu va fi respins, urmand ca acel capat de cerere cu contestatia deciziei de concediere sa fie admis (indicat ar fi sa solicitati plata salariilor pana la data reintegrarii efective – chiar daca reintegrarea nu se va face propriu-zis).

Mai trebuie sa aveti in vedere ca instanta in cazul in care va considera necesar, ar putea sa disjunga cele doua cauze, adica sa le desparta si sa faca doua dosare separate. Totusi, apreciez ca instanta a inteles situatia concreta a Dvs., si va judeca cele doua cereri impreuna, urmand desigur a stabili intentia dvs. prin cererea formulata (care ar trebui sa se bazeze pe capatul de cerere privind contestarea deciziei de concediere). Prin urmare, avand in vedere si cererea deja modificata, apreciez ca oricum nu mai aveti posibilitatea de alegere intre fie a merge pe compensatoriu, fie prin anulare, decat in situatia in care ati renunta la unul dintre cele doua capete de cerere. Astfel, in situatia in care nu doriti sa continuati cu cele doua capete de cerere, puteti renunta la unul dintre ele, insa puteti continua cu amandoua urmand ca situatia sa fie transata in functie de anularea sau nu a deciziei de concediere: daca se anuleaza decizia, atunci se respinge capatul cu privire la compensatoriu; daca nu se anuleaza decizia, atunci vor trebui sa va plateasca compensatoriul (conform CCMN (contract colectiv de munca la nivel national): „ART.78. – (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului (aici intrand si articolul 65), angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi”.)