DWQA Questionsactiune pentru ridicare autoturism din service si plata reparatii
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna Ziua, Am si eu o situatie ciudata si anume faptul ca anul trecut s-a prezentat la service-ul auto unde lucrez ,un client cu un autoturism,solicitind efectuarea unei reparatii la autoturismul sau,i s-a deschis comanda de reparatie,s-a efectuat reparatia,insa acesta la solicitarea de a veni sa isi ridice autoturismul nu a raspuns,astfel am asteptat inca 2 luni de la finalizarea reparatiei in speranta ca va veni sa isi ridice autoturismul,emitind o factura pe valoarea de reparatie de 1.372 RONfactura nesemnata normal daca nu a venit nici sa isi ridice masina reparata).Problema este ca de cite l-am sunat sa vina sa ridice masina si sa si plateasca in acelasi timp,acesta ne-a tot „aburit” ca vine ,astfel ca s-a facut un si ceva de cind nu si-a ridicat masina si nici nu a platit. Am initiat o procedura de somatie de plata dar am pierdut intrucit nu erau documentele semnate de el deci creanta d.p.d.v legal nu era certa licihida si exigibila,deci automata ca la Judecatrie s-a respins actiuena ca nefondata.Am initiat procedura si pe calea concilierii amiabile inainte de intrarea in vigoare a noului Cod Civil.De aici nu stim ce temei juridic am putea invoca sau daca da ,este corecta varianta unei actiuni ion pretetnti si daca pe ce temei legal ca si articol de lege pt ca efectiv autoturismul este neridicat si neachitat.Un alt aspect juridic ar fi acela daca se pooate actiunea pe principiul „obligatiei de faca”? De asemenea va solict in masura timpului de care dispuneti sa imi dati si mie un sfat in ceea ce ar fi de facut in aceasta situatie cel putin ciudata.Adica vi ca si client ,soliciti sa ti se repare autoturismul dar nu mai vi sa il ridici. Va multumesc pentru timpul citirii acestui mesaj si astept un raspuns din partea dumenavoastra! Cu stima, Stefan.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In cazul dvs. este intr-adevar necesara o actiune in pretentii bazata pe vechiul Cod Civil intrucat raporturile dvs. s-au nascut inainte de Noul Cod Civil si astfel nu vi se aplica Noul Cod civil. In ce priveste temeiul din vechiul Cod, ati putea invoca 969 in cazul unui contract sau 998-999 in cazul unui delict.

Principiul este o obligatia de a face in ce priveste ridicarea masinii, insa nu este nevoie sa precizati in actiune obligatie de a face, ci trebuie sa indicati in cerere (ca obiect al actiunii) ce anume doriti dvs. sa dispuna instanta.

In situatia dvs. ar trebui sa solicitati instantei sa dispuna obligarea paratului la ridicarea masinii, obligarea paratului la plata reparatiilor, obligarea paratului la eventualele prejudicii cauzate dvs. (daca este cazul ca urmare a lasarii masinii in grija dvs.), precum si obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata. Insa, aceste sfaturi vi le-am precizat in urma mentiunilor dvs., ramanad ca dupa cercetarea concreta a situatiei sa precizati dvs. in mod exact capetele de cerere.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!