DWQA QuestionsActiune CEDO ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna Ziua!

Am o intrebare referitoare la o actiune la cedo care mi-a fost respinsa recent . In fond este vorba de o condamnare la 6 luni inchisoare la legea circulatiei, deoarece s-a constatat ca am circulat avand permisul suspendat, procesul verbal care dispunea sanctiunea nefiindu-mi comunicat conform OUG 2/2001 cu confirmare de primire sau prin afisare la domiciliu in caz in care refuz sa semnez sau daca nu sunt prezent , comunicarea facandu-se in baza unu borderou de scrisori nerecomandate.

In fine instanta de fond a dispus achitarea pe motiv ca nu exista fapta , insa instanta de apel a considerat ca respectiva comunicare este legal facuta desi incalca flagrant legea si casand sentinta din fond pronunta condamnarea, urmand ca instanta de recurs sa respinga recursul .

Asta ar fi in mare , ulterior am inaintat actiune la CEDo pentru incalcare 4 articole ale conventiei, cererea fiind facuta de un avocat, daunele fiind coantificate undeva la 650.000 euro, am primit codurile de bare, dar de o saptamana adika dupa aproximativ un an mi se comunica ca actiunea a fost respinsa , completul de 3 judecatori ne constatand o incalcare a conventiei ceea ce e cel putin absurd, mai mult sunt rugat sa nu solicit trimiterea cauzei in fata mari camere, deoarece hotararea este definitiva.

Din discutiile purtate cu alte persoane care au avut cauze la cedo am nteles ca problema ar fi intre ghilimele , faptul ca am trimis cererea in limba romana si se pare ca functionarii romani de la CEDO nu ar fi chiar bine intentionati, existand cazuri in care doua cereri similare doar una scrisa in franceza au avut parcursuri diferite , in cazul cele scrise in franceza s-a dispus despagubirea in 6 luni de la introducere iar ce-a in limba romana a fost respinsa.

in momentul de fata intentionez sa traduc cererea si sa solicit trimiterea cauzei in fata Mari Camere in termen de 3 luni, As dori mai multe detalii legate de asta , si anume : cum trebuie motivata , ce trebuie invocat , se foloseste acelasi formular tip etc.

Si ar mai fi o varianta sa retrimit cererea in una din limbile oficiale ale curti .

CE ma sfatuiti?

Multumesc anticipat!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In cazul in care ati solicitat ca pricina Dvs. sa fie deferita/retrimisa Marii Camere, trebuie ca speta Dvs. sa ridice o problema grava referitoare la interpretarea sau la aplicarea Conventiei sau a Protocoalelor sale, sau o problema grava cu caracter general. Prin urmare, motivarea dvs. trebuie sa aiba la baza situatia unei probleme grave referitoare la interpretarea, aplicarea Conventiei sau o problema cu caracter general. Din cate cunosc, cererea nu este o cerere tip, ca in cazul cererii de sesizare a Curtii. Relativ la limba folosita, apreciez ca solutionarea favorabila sau nu a cererii nu tine de limba folosita.