DWQA Questionsacordare despagubiri de asigurare
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

BUNA ZIUA!
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: SC X SRL are mai multe masini. La un momemnt dat o salariata a societatii a fost implicata intr- un accident din care au rezultat 3 persoane vatamate. La sosirea politistului s-a constatat culpa acesteia si i s-a intocmit dosar penal pentru vatamare corporala din culpa. RCA-ul era la Carpatica facut. Persoana vatamata mai grav este singura care are pretentii de la salariata noastra. Am solicitat deschiderea dosarului de daune, de asemenea pers vat a facut cerere de despagubire insa nu avem nici un rezultat pozitiv. Se incearca in acest moment o intelegere amiabila pt a stinge dosarul penal. Firma Carpatica nu a acordat nici un fel de despagubiri pe motiv ca nu exista o unei hot jud care sa o oblige pe salariata la vreo suma de bani. Dar nu vrem sa ajungem la proces. Putem sa actionam firma Carpatica in judecata pentru ca nu a acordat despagubiri?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Raspunsul este afirmativ, puteti chema in judecata firma Carpatica intrucat acestia sunt obligati sa plateasca daunele in urma cererii de despagubire, nefiind necesara existenta unei hotarari judecatoresti, conform Ordinului nr. 5/2010 a Comisiei de supraveghere a asigurarilor pentru punerea în aplicare a Normelor privind activitatea entităţilor care organizează cursuri de pregătire profesională unitară a personalului din asigurări (Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 417 din 22/06/2010).

„Art. 26. – (1) Asigurătorul RCA are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în
urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de
despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în
contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, se acordă despăgubiri, în formă bănească, pentru:
a) vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
b) pagube materiale;
c) pagube consecinţă a lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;
d) cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată.”

Va recomand sa faceti o adresa scrisa catre acestia cu normele aplicabile, intrucat apreciez ca acestia vor realiza gratuitatea unui litigiu.

CJO.ro va recomanda [link url=http://event.2parale.ro/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=4b6794ab1&unique=3a772cc14&redirect_to=http%3A%2F%2Fwww.mygreencity.ro%2Flanding_p.php]case pt. vremuri de criza[/link], [link url=http://event.2parale.ro/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=4b6794ab1&unique=698c81532&redirect_to=http%3A%2F%2Fwww.bestjobs.ro%2F]bestjobs[/link] si [link url=http://event.2parale.ro/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=4b6794ab1&unique=ba6c35713&redirect_to=http%3A%2F%2Fwww.tjobs.ro%2Fpromovare-cv.html]joburi in strainatate[/link]