DWQA Questionsachizitionare autoturism persoana cu handicap ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Sunt persoana cu handicap grav cu asistent personal, care are permis de conducere auto si as dori sa achizitionez o masina pe care sa o conduca asistentul personal in interesul meu ; as vrea sa stiu:
1. Conditii de achizitionare masina normala;
2. Daca suntem scutiti de taxa de poluare si alte taxe;
3. Alte facilitati.
Va multumim.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. Pentru a achizitiona un autoturism si a beneficia de dispozitiile legii cu privire la anumite avantaje, autoturismul trebuie sa fie echipat si destinat conducerii de catre persoanele cu handicap fizic grav si accentuat. Mai mult, cel care cumpara trebuie sa aiba permis de conducere. In plus, in ce priveste scutirea de la plata taxei de poluare, ordonanta pentru instituirea taxei de poluare prevede ca aceasta se aplica „pentru achiziţionarea unui singur autoturism în decurs de 5 ani şi atunci când autoturismul este în proprietatea persoanei cu handicap.”

2. Sunteti scutiti de plata taxei de poluare, insa trebuiesc indeplinite conditiile de la punctul 1. Pe langa taxa de poluare, conform legii 448/2006, in ART. 26 se prevede ca „Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de următoarele facilităţi fiscale: c) scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor, adaptate handicapului”. Prin urmare, nu ar trebui sa platiti impozit asupra masinii.

3. Conform legii 448/2006, „persoanele cu handicap, detinatoare de autoturisme adaptate handicapului, precum si persoanele care le au in ingrijire beneficiaza de scutire de la plata tarifului de utilizare a retelelor de drumuri nationale, prevazut in Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.”