DWQA QuestionsAbuz contract asigurare pe viata ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. Am incheiat in anul 2000 un contract de asigurare de viata si pensie care se reinnoia automat in fiecare an in august. Totul a a decurs bine pana in august 2008 cand, la reinnoirea contractului, am cerut agentului meu sa schimbe adresa de corespondenta care era pana atunci diferita de adresa mea de domiciliu si care nu mai era valabila, cu adresa mea de domiciliu, lucru de care am fost asigurat ca se va intimpla. Plata trimestriala eu o faceam prin serviciul de direct debit de pe cardul meu, sumele debitandu-se automat. Cand in august 2009 am observat ca agentul nu m-a mai contactat pentru reinnoirea anuala am sunat la companie si de aici incepe circul. Mi s-a spus ca eu nu am platit asigurarea pe 2008-2009 si ca urmare contractul meu era inghetat. Am contactat agentul care se presupune ca era obligat sa se ocupe de buna derulare a contractului si cu stupoare am constatat ca nu se ocupase absolut deloc de mine, nu schimbase adresa de corespondenta iar scrisorile de instiintare fusesera trimise la vechea adresa care nu mai era valabila. Am cerut sa platresc retroactiv in intregime valoarea contractului anterior si sa fie redemarat, acest lucru a fost acceptat, am fost chemat la sediu si am facut viramentul catre companie, dar pentru contractul 2009-2010 mi s-a spus ca trebuie3 sa fac niste analize ca sa fie redemarat. Am facut si analizele dar cand le-am trimis, stupoare, primesc un email in care aceasta domnisoara care numai meseria nu si-a facut-o, ma anunta ca cei d3e la ‘centrala’ s-au razgandit si ca voi primi inapoi banii pe care i-am platit deja si mi se va rezilia contractul, trimitandu-mi si o cerere de reziliere pe care eu trebuia sa o semnez in alb si sa le-o trimit. Nu sunt un cunoscator al legilor de aceea va scriu ca sa va rog sa ma lamuriti dumneavoastra caci cred ca se comite un abuz iar agenta aceasta incearca sa stearga urmele si sa rezolve situatia in defavoarea mea. Am sanse legale impotriva acestei situatii ?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand va recomandam sa nu trimiteti nimic in alb catre societate. In cel de-al doilea rand, trebuie sa verificati contractul de asigurare in sine, mai exact sa cititi toate clauzele contractuale pentru a observa daca este prevazuta in contract situatia actuala a dvs. si modul de rezolvare a sa. Mai mult, trebuie sa verificati si clauzele care duc la rezilierea contractului.
In ce priveste legea asigurarilor, aceasta este legea 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile. Aceasta lege practic traseaza principii generale privind contractele de asigurare,completandu-le, insa baza in cazul dvs. este chiar contractul de asigurare. Oricum, Art. 16. din lege prevede ca ” Dovada plăţii primelor de asigurare revine asiguratului, înscrisul constatator fiind poliţa de asigurare, chitanţa, dispoziţia de plată sau alt document probator al plăţii”, ceea ce inseamna ca la ora actuala dvs. v-ati achitat datoriile pe anul 2010.
In art. 17.se prevede ca „Dacă nu s-a convenit altfel, contractul de asigurare se reziliază în cazul în care sumele datorate de asigurat, cu titlu de primă, nu sunt plătite în termenul prevăzut în contractul de asigurare”, iar in Art. 21. „În cazul în care contractul de asigurare este modificat, prin acordul părţilor, denunţat ori este reziliat, plata ori, după caz, restituirea primelor se va face conform contractului de asigurare sau hotărârii judecătoreşti”. Astfel, asa cum va precizam si anterior, este foarte important sa fie verificat contractul in sine pentru a observa ce se intampla cu sumele platite de dvs. Mai mult, in Art. 36. se prevede „În asigurările la care se constituie rezerve de prime, asiguratul poate să înceteze plata primelor cu dreptul de a menţine contractul la o sumă asigurată redusă sau de a-l rezilia, solicitând restituirea rezervei constituite, conform contractului de asigurare.”
Ca o concluzie, trebuie sa verificati in amanunt contractul de asigurare pentru a observa situatia in care va aflati si desigur, consecintele rezilierii contractului.