Concubinajul in Codul Civil

Odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod civil, au devenite aplicabile o serie de dispoziții legale referitoare la logodnă și căsătorie.

Până la data de 1 octombrie 2011, diferența dintre concubinaj și logodnă nu exista din punct de vedere legal, fapt contrar din punctul de vedere al religiei. Însă, chiar și după 1 octombrie, ne întrebăm, care este diferența dintre logodnă și concubinaj?

În primul rând, se poate susține că logodna implică concubinajul, însă nu și invers (cel puțin la un nivel teoretic). Prin urmare, este de la sine înțeles că doi logodnici se bucură unul de celălalt zilnic și își împart astfel toate trăirile (sau cât le permite timpul), ca urmare a legăturii mai puternice create prin logodnă (și implicit a dorinței de a se căsători). Însă, doi concubini, nu sunt neapărat logodnici, chiar dacă pentru multe persoane, concubinajul a fost pasul premergător căsătoriei.

În cel de-al doilea rând, logodna reprezintă un legământ, în timp ce concubinajul reprezintă doar o conviețuire. Prin urmare, logodna ar avea o însemnătate mai mare, inclusiv în societate (formularea ˝dânsa este logodnica mea˝ are o nuanță mult mai puternică decât ˝dânsa este concubina mea˝, sau mai rău ˝cu dânsa stau în concubinaj˝). Însă, până la urmă ambele reprezintă practic același lucru: împărtășirea oricărui moment din viața celor ce formează un cuplu.

Și totuși, care este diferența între logodnă și concubinaj?

Noul Cod civil prevede această diferență în articolul 266 și anume că logodna reprezintă practic opromisiune reciprocă, în sensul în care el promite să se căsătorească cu ea, iar ea promite să se căsătorească cu el (sau viceversa). Prin urmare, diferența dintre cele două (diferență percepută în același sens demult în societate), ar reprezenta practic obligarea părților la a se căsători. Pe de cealaltă parte, concubinii nu-și promit nimic, sau chiar dacă își promit, nu sunt sancționați legal dacă nu-și duc la îndeplinire promisiunea de a se căsători.

Ca atare, dacă două persoane se logodesc, iar una dintre ele nu mai dorește în mod abuziv să se căsătorească ulterior, această ultimă persoană poate fi obligată la plata unor despăgubiri. În schimb, dacă concubinul(a) părăsește abuziv locuința comună, nu poate fi tras(ă) la răspundere întrucât Noul Cod civil nu a reglementat concubinajul.

Din punct de vedere legal, concubinajul nu există ca instituție de drept, ea bazându-se pe reguli neprevăzute de lege (obiceiuri de cele multe ori). Însă, nu același lucru se poate susține despre logodnă, unde începând cu 1 octombrie 2011, putem discuta de o instituție de drept, cu reglemetări speciale care nasc anumite drepturi și obligații.